2020
Budapesti látogatás

2023. 06. 29-én Parlamenti látogatással egybekötött kiránduláson vehetett részt 43 általános iskolás diák és az őket kísérő pedagógusok.

A napi program fél nyolckor kezdődött. Miután mindenki megkapta az úticsomagot, elindultunk az első úticélunk felé, a Hajdu Ráfis János Mezőgazdasági Gépmúzeumba Mezőkövesdre.

A Mezőgazdasági Gépmúzeum az országban egyedülálló gyűjteménnyel rendelkezik. Célja a paraszti uradalmi gazdálkodásban egykor használatos gépek, járművek és munkaeszközök együttes bemutatása.
A gyűjtemény törzsanyagát 160 gőzüzemű és robbanómotoros erőgép, 100 mezőgazdasági gép, 50 gazdasági eszköz és számos gépalkatrész, kovácsoltvas tárgy alkotja. Külön figyelmet érdemel a kiállításnak helyet adó mezőkövesdi porta, ahol egy 19. századi tüzelősól, egy 20. század eleji magtár és kisebb ólak engednek betekintést a hagyományos paraszti gazdálkodás környezetébe. A gyerekeknek a mezőgazdasági gépekkel kapcsolatban vannak napi tapasztalataik, de nagyon csodálkoztak, hogy mennyiben különböznek a régiek a maitól. Lehetőségük volt kipróbálni ezeket a száz évnél is idősebb traktorokat, kombájnokat. Büszkén pózoltak a fényképezkedés során, nagyon élvezték a helyzetet. Igazi kuriózum volt, amikor meghallották a száztizenkilenc éves motor hangját.

A mai csúcskategóriás autómárkákat ismerik a gyerekek, meglepődve tapasztalták, hogy száz évvel ezelőtt ilyen márkás munkagépek is készültek.

Ezután az ebéd következett a Hatvanas Fogadóban. A svédasztalos választékból bármit megkóstolhattak. Újdonság volt ez, hiszen többen még nem jártak ilyen helyen. A bőséges ebéd után elindultunk Budapestre egy kiadós játék reményében. A Hősök tere közelében lévő nevezetességek megtekintése után a Városligeti Nagyjátszótér nyújtott számukra izgalmas kikapcsolódást. Az utunk eredeti céljára 17.30-tól került sor. Ekkor mehettünk be ugyanis a világ harmadik legnagyobb parlamenti épületébe, a magyar Országházba. Ez az épület olyan lenyűgöző, hogy gyerek és felnőtt megilletődve lépte át a küszöböt. Dr. Simon Miklós országgyűlési képviselőnk is elkísérte a csoportot a tárlatvezetésre. Az ünnepi hangulat az egész látogatás során megmaradt. Ámultak a gyerekek nem csak az épület méretei, de a különleges belső díszítések láttán is. A látogatás legizgalmasabb része a Szent Korona és a koronázási ékszerek látványa, valamint az őrségváltás volt. A tárlatvezetés végén Országházi Tekergő ajándékkal kedveskedett a képviselő úr  a gyerekeknek .

Vacsorára McDonald’s menüt kaptak, ami a gyerekek legnagyobb kedvence.

A tervezett időben fáradtan, de sok élménnyel feltöltődve, minden baj nélkül értünk haza. z az egész napos gazdag program étkezéssel, belépőkkel, utazással együtt a gyerekek számára ingyenes volt és a szülők pénztárcáját nem terhelte egyetlen fillérrel sem, mert az iskolánk igazgatónője teremtette elő ezeket a lehetőségeket és az anyagi forrásokat.

A tervezett időben fáradtan, de sok élménnyel feltöltődve, minden baj nélkül értünk haza.

INTÉZMÉNYÜNKRŐL
marks
A közoktatás teljes vertikumát átfogva igyekszünk befogadó oktatási-nevelési intézményként tevékenykedni 2 éves kortól a felnőttek oktatásáig.
KÖVESS MINKET!
Facebook Instagram Pinterest Google+