2020
Élet az oviban

Nevelő munkánk során játékba integrált cselekvő-felfedező, alkotó képességet, kreativitást fejlesztő tevékenységeket kezdeményezünk. A tevékenységek tartalmát az évszakok, ünnepek, hagyományok határozzák meg. Őszi programjainkat is ezek köré csoportosítottuk.

Szeptember 30-án ünnepeltük a Magyar Népmese Napját, amit összekötöttünk az Idősek Világnapjával. Ennek apropójából egyik óvodásunk nagymamája Sarkadiné Éva Mama és nyugdíjas társa Kévésné Marika ellátogattak hozzánk népviseleti ruhában és magyar népmesével és népdalokkal kápráztatták el óvodásainkat.

Állatok Világnapja: az Állatok világnapját minden évben október 4-én ünnepeljük Assisi Szent Ferencre emlékezve, aki az állatok védőszentje. Óvodásainkkal mi is megemlékeztünk e jeles napról. Tapasztalatszerző kirándulást szerveztünk az egyik helyi gazdálkodó családhoz, Sarkadi itvánékhoz, ahol a gyermekek természetes környezetükben ismerkedhettek meg a háziállatokkal. Nagy élményt nyújtott számukra az állatsimogatás és lovaglás. 

Betakarítottuk az ősz kincseit is. Immár hagyománnyá vált, hogy az egyik dolgozónk édesanyjánál Bakatiné Ica néninél kukoricatörésen veszünk részt. A gyerekek nagyon szorgosak voltak és jó munkájukat Ica néni meg is jutalmazta süteménnyel és üdítővel. A betakarított termést, az óvodában közösen lemorzsoltuk és felhasználtuk különböző kézműves tevékenységek alkalmával.

Szintén hagyomány óvodánkban hogy „Tök jó Hetet”- tartunk, nyílt nap formájában, amibe a szülőket is bevonjuk. Sajnos idén a kialakult vírushelyzet miatt ezt a szülők jelenléte nélkül valósítottuk meg, de ügyes kezű óvodásaink számára így is nagy élmény volt a tökfaragás, lámpáskészítés, 

Az 56-os forradalomról is megemlékeztünk.  A gyerekekkel közösen készített nemzeti színű lobogókat helyeztünk ki a Polgármesteri Hivatal előtt lévő emlékműhöz  tiszteletünket téve a forradalom és szabadságharc hősi halottjai előtt.

November 11-én Márton Napját ünnepeltük sok-sok játékkal, dallal, kézműves tevékenységgel játékosan feldolgoztuk Szent Márton legendáját.

Mindeddig a  fent említett programjainkat rendszerint nyílt napok formájában tartottuk, de idén sajnos a pandémia miatt óvodán belül szülők jelenléte nélkül valósítottuk meg. A tavaszi online óvodai nevelés ideje alatt létrehozott zárt facebook csoportokon keresztül most is nyomon követhetik a szülők gyermekeik mindennapjait az óvodában.

Nagy figyelmet fordítunk az egészséges életmódra nevelésre, egészség megőrzésére, higiéniára. A kialakult vírushelyzet miatt fokozottabban ügyelünk a fertőtlenítésre, az előírásoknak megfelelően lázmérés és kézfertőtlenítés után léphetnek be a gyermekek az épületbe. A szülőktől reggel az ajtóban vesszük át a gyermekeket és délután ott is adjuk át őket. A dajka nénik napjában többször is fertőtlenítik az ajtók kilincseit, többször felmosnak a csoportszobákban és rendszeresen szellőztetünk.  Mindenki számára megpróbáltatás ez az időszak, de bízunk benne, hogy hamarosan véget ér és óvodai életünk visszatérhet a régi kerékvágásba.

Vigyázzunk Egymásra! Vigyázzatok magatokra!

                                                                                                  Óvodapedagógusok

INTÉZMÉNYÜNKRŐL
marks
A közoktatás teljes vertikumát átfogva igyekszünk befogadó oktatási-nevelési intézményként tevékenykedni 2 éves kortól a felnőttek oktatásáig.
KÖVESS MINKET!
Facebook Instagram Pinterest Google+