2020
Európai Mézes Reggeli

A rendezvény hazai elindítását a Szlovén Mézes Reggeli kezdeményezés immár tizenkét éves gyakorlata adta, amit mára Európai Mézes Reggeli néven több uniós tagország is megrendez.

Magyarországon 2014. november 21-én volt az első hasonló program az ország 19 megyéjében és Budapesten, összesen 67 iskolában, ahol a helyi méhészegyesületek, termelők és a megyei szaktanácsadók segítségével a gyerekek megismerkedhettek a leggyakoribb hazai mézfajtákkal és meg is kóstolhatták azokat.

A Program évről-évre egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A 2018. évi Európai Mézes Reggeli Program kapcsán 1011 hazai óvodában és iskolában voltak jelen a méhészek, így közel 166.000 gyermek kaphatott mézes reggelit.

Az esemény elsődleges célja felkelteni a fiatalok figyelmét a mezőgazdaság, az egészséges táplálkozás és a természeti értékek iránt.

A méhészek szakmai szervezete, az OMME a helyi egyesületeinek tagjaival az eredeti szlovén kezdeményezéshez hasonlóan mézadományokat szervez az iskolák részére a mézes reggeli napjára.

Intézményünk óvodás gyermekei és iskolás tanulói már napokkal a rendezvény előtt lázasan készülődtek. A kisebbek méhecskés színezőkkel foglalatoskodtak, a nagyobb diákok pedig rajzokat, plakátokat és különböző díszítőelemeket készítettek, melyekkel dekorálásra kerültek a csoportszobák, az osztálytermek, a folyosók és az étkező.

A várva várt napon Terdik Tibor bioméhész tett látogatást, akinek előadását nagy érdeklődés övezte. Az ínycsiklandozó vajas-mézes kenyér, mézes tea és langyos kakaó jóízű elfogyasztása után egy ismeretterjesztő kisfilmet tekinthettek meg a méhek életével, valamint az emberiségre gyakorolt hatásukkal kapcsolatban. A vetítést követően a tanulók kérdéseire kapott válaszokból megtudhattuk, hogy meddig élnek a méhek, és mi a teendő azzal a méhecskével, amely véletlenül betéved a tanterembe. A legnagyobb érdeklődést Tibor bácsi méhész eszközei váltották ki, mint például a kaptár a benne lévő műlépes és kiépített keretekkel, az anyazárka és a hálós védősapka.

A nap hátralévő részében a gyerekek a méhek munkájával kapcsolatos szövegértési feladatsort oldottak meg, majd egy jól megérdemelt mesefilmmel kapcsolódtak ki.

Köszönjük a tartalmas és látványos előadást, valamint a mézet Terdik Tibornak, a Nyírbátor és Környéke Méhészek Egyesületének elnökének!

INTÉZMÉNYÜNKRŐL
marks
A közoktatás teljes vertikumát átfogva igyekszünk befogadó oktatási-nevelési intézményként tevékenykedni 2 éves kortól a felnőttek oktatásáig.
KÖVESS MINKET!
Facebook Instagram Pinterest Google+