2020 Prosuli
Gyermeknap

Mikor máskor, ha nem gyermeknapon érezhetnék a leginkább a kicsik, hogy ők is a figyelem középpontjában vannak, akik megannyi vidám pillanattal ajándékoznak meg minket?

A gyermeknap története sok szálon fonódik össze, de a mai napig élvezetes programokkal és izgalmas eseményekkel köszöntjük a világ minden táján.

A gyermeknap eredete igen eltérő lehet különböző országokban, hiszen az ünnep nemcsak a kis jövevényekről szól, hanem a nemzetközi gyermekjogokról és a gyermekek jólétéről is. Az első gyermeknapot 1925-ben tartották Genfben, amikor az Egyesült Nemzetek Szövetsége összehívta a világkongresszust a gyermekek érdekében. Innen indult el ez a színes hagyomány, amit ma már több mint 50 országban ünnepelnek világszerte. A gyermeknapot hivatalosan csak 1950-től ünneplik, a világ legtöbb országában június 1-jén. Magyaroszágon már sokkal korábban, 1931-ben bevezették a gyermekhetet, majd a Nemzetközi Demokratikus Nőszövetség 1949-es kongresszusán elfogadottak alapján 1950-ben egy napossá csökkentették, melynek állandó időpontja Magyarországon május utolsó vasárnapja.

Az ünnep célja, hogy a figyelem középpontjába kerüljenek a gyermekek, és az örömteli programokon keresztül kifejezzük szeretetünket és megbecsülésünket irántuk. A gyermeknap ünneplése során számos program várja a kicsiket és nagyokat egyaránt. A gyermeknap tehát nem csupán egy vidám ünnep, hanem a gyermekek védelmének és jólétének fontosságára irányuló eszmék jegyében zajlik. A rendezvények lehetőséget adnak arra, hogy megmutassuk a világnak, mennyire fontosak számunkra a gyermekek, és hogy kiálljunk joguk védelmében.

Így történik ez intézményünkben minden évben: változatos színes programokkal, sztárvendégekkel és mindenféle gyermekek által kedvelt tevékenységekkel kényeztetjük őket.

Az utóbbi években a Le Till Kúria udvara biztosítja a helyszínt a nagyszabású programsorozat megvalósítására. Az egésznapos elfoglaltság Zozo bohóc előadásával kezdődött.  A csillámtetoválás, lufihajtogatás, arcfestés, hó-, buborék- és cukorágyú színesítette a napot és emelte a hangulatot. A felsoroltak nagyon népszerűek a gyerekek körében, különösen a kicsiket tudja elbűvölni. Népszerű gyermekdal feldolgozásokkal kicsiket és nagyokat megmozgattak, mindenki kedve szerint táncolhatott s aztán a hatalmas ugrálóvárban kicsi kincseink amennyit csak bírták, ugrálhattak, csúszkálhattak.

A nagyok sem maradtak kedvükre való program nélkül, sportolhattak, vetélkedhettek, rollerezhettek és rejtélyes feladványokat oldhattak meg. Ki-ki a tehetségét is megvillogtathatta a „Ki mit tud?”-on. Tehetséges táncosok, rapperek, énekesek és akrobatikus mutatványok váltották egymást a színpadon. Nagyon népszerű volt ez a gyerekek körében.

Ebéd után következtek a gyerekek körében nagyon kedvelt sztárvendégek. A már visszatérő Nótár Mary és KisKevin. A közönség kívülről fújta az előadókkal a dalokat. Fergeteges hangulat uralkodott a koncertek alatt. A legfigyelemre méltóbb az volt, amikor az előadók felhívtak egy-egy rajongót a színpadra, és együtt énekelhette a kedvencével a slágert.

Ezen a napon nemcsak a kedvelt időtöltés volt a fontos, de a kedvenc ételeik is. Olyan menüsor volt összeállítva, amit a lurkóink többsége csak ritkán kaphat meg: Előétel: nutellás- és ízes palacsinta egy kis gyümölcslével leöblítve, főétel: óriás hamburger sültkrumplival többféle ízű limonádéval, uzsonna: óriás hot-dog. Közben mindenki kívánsága szerint mazsolázhatott a finomabbnál finomabb édességek , gumicukrok és csokoládék között.

Összefoglalva, a gyermeknap története és ünneplése nemzetközi jelentőségű esemény, amely a figyelem középpontjába állítja a gyermekeket, és felhívja a figyelmet a gyermekjogokra és a gyermekek jólétére. ez a nap a mi intézményükben is csak róluk szólt és a sok gyermek számára elérhetetlen finomságokat,  maradandó élményeket nyújtott.

 Engedjük hát, hogy a gyermeknap örömteli pillanatai átjárják lelkünket, és emlékeztessenek minket arra, hogy a jövő generációja érdekében mindig odafigyeljünk és támogassuk őket.

INTÉZMÉNYÜNKRŐL
marks
A közoktatás teljes vertikumát átfogva igyekszünk befogadó oktatási-nevelési intézményként tevékenykedni 2 éves kortól a felnőttek oktatásáig.
KÖVESS MINKET!
Facebook Instagram Pinterest Google+