2020 Prosuli
November-fogászati hónap

Iskolánkban kiemelt figyelmet kap a gyerekek szájhigiéniája, ezért rendszeresek minden osztályban a fogászati szűrések.

Erről minden esetben tájékoztatást kapnak a szülők, hogy milyen állapotban van gyermekük fogazata. Ezt látva, sajnos elég lehangoló a helyzet, évről évre egyre kevesebb azon gyermekek száma akiknek ép a fogazatuk, illetve nincs szükségük fogászati beavatkozásra.

Az iskola védőnője, Veresné Papp Ibolya a fogászati hónap keretében prevenciós előadást szervezett minden osztály részére, hogy a gyerekek szájhigiéniája először csak ne romoljon, később pedig javuljon. Játékos formában szemléltette a fogmosás eszközeivel a helyes fogmosás módját. Az osztályfőnökök meglepődve tapasztalták, milyen sok ismeretük van a gyerekeknek erről a területről, ennek ellenére ilyen lehangoló mutatóink vannak. A probléma okát máshol kell keresni ennek tükrében, mégpedig a helytelen táplálkozásnál, ugyanis reggelenként szinte kivétel nélkül édességet hoznak reggeli helyett, és mesterséges színezékkel teletömött cukros löttyöt isznak hozzá. Amikor a pedagógus ezt szóvá teszi a gyerekeknek, látszik rajtuk, hogy nem értik miért helytelen ez. A gyerekek nagy része legfeljebb akkor iszik vizet, amikor végképp nincs más és nem bírja a szomjúságot. Egyébként, csak édes italokat fogyasztanak. Mindezek tükrében úgy gondoljuk, nemcsak a gyerekek, hanem a szüleik szemléletét is formálni kell, mert a fogainkra egy életen át szükség van. Hiába alternatíva a fogpótlás és egyéb fogászati beavatkozások a sajátot nem pótolhatja.

Ebben nekünk, pedagógusoknak óriási szerepünk van, egyrészt a példamutatásban, másrészt a szülők és a gyerekek meggyőzésébe n a helyes életmód- és életvezetés kialakításában. Elsősorban a szülők felé kell közvetíteni, hogy a megelőzés sokkal olcsóbb és kevésbé fájdalmas, mint a beavatkozás.

 

Biri,2023. november                                                                            Dankóné Vaski Viktória

                                                                                                             a 3.osztály osztályfőnöke

INTÉZMÉNYÜNKRŐL
marks
A közoktatás teljes vertikumát átfogva igyekszünk befogadó oktatási-nevelési intézményként tevékenykedni 2 éves kortól a felnőttek oktatásáig.
KÖVESS MINKET!
Facebook Instagram Pinterest Google+