2020 Prosuli
Szatmári túra

2018. június 6-án iskolánk gimnazista és szakiskolai tanulói egész napos tanulmányi kirándulás keretében szatmári körutazáson vettek részt.

Utunk elsőként a Nagygéci Emlékparkba vezetett. Bár első körben igen nagy távolságot kellett az iskolánktól megtenni, a buszon mégis jó hangulat uralkodott, mindenki kíváncsian kérdezgette, hogy mit fogunk megnézni. Nagygéc Csengersima településrésze, az 1970-es nagy árvíz következtében néptelenedett el, ezt követően újjáépítését árvízvédelmi okok miatt nem engedélyezték. Az emlékparkban nagy szeretettel fogadták tanítványainkat, érdekes és részletes ismertetést kaptunk a park létrejöttének körülményeiről. A látványosságok közé tartozik a református templom, amelyet 2014-ben a Megmaradás Temploma terv keretében kezdtek el felújítani, a kilátó, az emlékterem, illetve a 200 emlékoszlopból álló liget, amelyeken több ezer Kárpát-medencei település utókornak szánt üzenetét olvashatjuk. A diákok figyelmét az előadást követően egy teszt kitöltésével ellenőrizték a vendéglátóink, amelynek hibátlan kitöltését 4D-s kis mozifilmek vetítésével jutalmazták. Több órát töltöttünk itt el igen kellemesen, a legnagyobb élményt a tanulóknak a 4D-s vetítés nyújtotta.

Az ebéd elfogyasztását követően ültünk ismét buszra, kirándulásunk következő állomása Túristvándi volt. Itt a 18. században a Túrra épült, két malomkerekes vízimalmot tekintettük meg. A vízimalom ma is működőképes, egyedülálló ipartörténeti műemlék. Épületében malomtörténeti kiállítás látható, amelyet tanulóink a malom működésének ismertetése közben nagy érdeklődéssel nézegettek. Az előadást követően a malmot működés közben is láthattuk.

Rövid pihenő, fagylaltozás és végtagnyújtóztatás, majd újra a busz és irány Szatmárcseke! A település látványosságai közül a csónakos fejfás temetőt tekintettük meg Kölcsey Ferenc síremlékével. Itt Oroszné Kardos Ágnes tanárnő tartott rövid ismertetőt az egyedülálló temetkezési szokásról, illetve a síremlékről.

A kirándulásról szép emlékekkel és gazdag élményekkel értünk haza, reméljük, a következő években is részesei lehetünk ilyen kellemes együtt töltött napoknak!

INTÉZMÉNYÜNKRŐL
marks
A közoktatás teljes vertikumát átfogva igyekszünk befogadó oktatási-nevelési intézményként tevékenykedni 2 éves kortól a felnőttek oktatásáig.
KÖVESS MINKET!
Facebook Instagram Pinterest Google+