2020 Prosuli
Szerdai matiné kisiskolásoknak és óvodásoknak

Az elvarázsolt egérkisasszony mese feldolgozást láttuk november 22-én a Nyírbátori Művelődési Központban, a Pesti Művész Színház művészeinek előadásában.

A darab feldolgozása kifejezetten gyerekeknek szólt mind tartalmában, mind a képi világában. Zenés darab, amely a gyerekek ízlésének formálását, ugyanakkor szórakoztatását is kielégítette.

            A történet egy elvarázsolt egér lányról szólt, aki boszorkánnyá változva egy macska házában szolgál és a kiszabadulásban reménykedik. Mindeközben összetalálkozik klasszikus mesehősökkel, akiket más mesékből is ismerhetünk: vasorrú bába, Csizmás kandúr, mézeskalács házikó, jótündér, boszorkány.

A cselekmény nem bonyolult, cserébe jól követhető a kisebb gyerekek számára is. Komoly érzelmi energiákat szabadított fel a gyermekekben, akik ezeket a túlhevült érzelmeket nem tudták kordában tartani és hangot adva ennek bekiabáltak, segítve a pozitív hős boldogulását és megmenekülését.

A betétdalok fülbemászó dallamait tapssal kísérték, ezzel is kifejezve tetszésüket. A tapsolás közben oldódott a sötétség és az egyhelyben maradás stressze, felfrissítette őket, éberen tartotta figyelmüket. Különösen tetszett az a rész, amikor a betétdal a mai kor izlésvilágát tükrözve rap stílusban szólalt meg, amihez a vasorrú bába rap táncot adott elő. Természetesen a darab  mondanivalójához és az előadásmódhoz is passzolt. A jelmezek a karakterek jellegzetességét hangsúlyozták. A díszlet multifunkciós megoldásként alkalmas volt a mézeskalácsház, a macska-lak megjelenítésére. Az átalakításokat maguk a színészek végezték, így a gyerekek szeme előtt zajlott a váltás.

Előadás közben elő szokott fordulni, hogy néhány gyerek elalszik. Ezen az előadáson ilyen nem történt, viszont a hazafelé úton a kisebbek elaludtak. Ebből gondolhatjuk, hogy ez a mese teljesen lekötötte a figyelmüket, együtt éltek a darabbal, ami fizikai terhelést is jelentett a számukra. A katarzis  után jött a relaxáció, ami az ellazulásban nyilvánult meg.

 

Biri, 2023. november 22.                                                                     Miterkóné Kónya Margit

                                                                                                             a 2. osztály osztályfőnöke

INTÉZMÉNYÜNKRŐL
marks
A közoktatás teljes vertikumát átfogva igyekszünk befogadó oktatási-nevelési intézményként tevékenykedni 2 éves kortól a felnőttek oktatásáig.
KÖVESS MINKET!
Facebook Instagram Pinterest Google+